Φαρμακευτικές χρήσεις του κολλαγόνου

Φαρμακευτικές χρήσεις του κολλαγόνου

Το κολλαγόνο είναι αρκετά απορροφήσιμο(μπορεί να αναλυθεί και να αφομοιωθεί από το σώμα), έχει πολλές λειτουργίες και είναι τελείως φυσικό. Αυτό σημαίνει ότι το κολλαγόνο έχει πολλές – και αρκετές – ιατρικές εφαρμογές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια πληθώρα χρήσεων.

Οι ενέσεις κολλαγόνου στο μέτωπο χρησιμοποιούνται ευρέως τα τελευταία χρόνια έτσι ώστε να βοηθήσουν τις γυναίκες να μειώσουν τις ρυτίδες και την γήρανση του δέρματος. Επίσης το κολλαγόνο μπορεί να βρίσκεται και μέσα στα διάφορα καλλυντικά περιποίησης, κάνοντας τα έτσι ακόμα πιο δραστικά – με φυσικό τρόπο!
Οι ενέσεις κολλαγόνου αλλά και τα καλλυντικά με φυσικό κολλαγόνο, μπορούν ακόμα να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της ακμής, στην εξάλειψη των ρυτίδων καθώς και στην αφαίρεση τυχών ουλών.

Επούλωση πληγών

Η επούλωση των πληγών γίνεται εύκολη υπόθεση για το κολλαγόνο: Το κολλαγόνο αναλαμβάνει δράση και φροντίζει να προσελκύει νέα κύτταρα δέρματος στη θέση του τραύματος και έτσι προάγει την επούλωση και παράγει μια σταθερή πλατφόρμα για την ανάπτυξη του νέου ιστού. Αποτέλεσμα αυτού το κολλαγόνο χρησιμοποιείτε σε μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών όπως:

  • Χρόνιες μη επουλώσιμες πληγές
  • Πληγές με νεκρά κύτταρα
  • Πληγές πλήρους πάχους
  • Εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού

Θεραπείες με κολλαγόνο

Η αναγέννηση των ιστών έχουν βάση μεμβράνες από κολλαγόνο που χρησιμοποιούνται για να προωθηθεί η ανάπτυξη κάποιον συγκεκριμένων τύπων κυττάρων. Στη στοματική χειρουργική π.χ., το κολλαγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των πληγών μετά από τραύμα σε δόντι, εξαγωγές,κτλ.

Το όφελος από τη χρήση μεμβρανών με βάση το κολλαγόνο για το σκοπό αυτό, είναι ότι εκτός από θεραπευτικές ιδιότητες, έχει και πλήρως απορροφήσιμες ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα διασπά το κολλαγόνο και αφομειώνει πλήρως την πρωτεϊνη που αυτό έχει!

Θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας. Σε αρκετές μελέτες έχει βρεθεί ότι μειώνουν σημαντικά το αίσθημα του πόνου. Ειδικά το υδρολυμένο κολλαγόνο έχει βοηθήσει σημαντικά στην μείωση των συμπτωμάτων ενώ παράλληλα βοηθάει στη σωστή λειτουργία των αρθρώσεων. Το συμπλήρωμα κολλαγόνου απορροφάται καλά, οδηγεί σε συσσώρευση κολλαγόνου στο χόνδρο και έτσι βοηθά να διεγείρει εξειδικευμάν κύτταρα στις αρθρώσεις ( τα χονδροκύτταρα) για να δημιουργήσει εξωκυττάρια μήτρα.

Αναζωογόνηση του δέρματος

Πολλά προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο, συμπεριλαμβανομένων και των καλλυντικών κρεμών, υποστηρίζουν την αναγέννηση του δέρματος. Ωστόσο η ποσότητα κολλαγόνου σ’αυτά τα καλλυντικά είναι αρκετά μικρή και έτσι δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Συνίσταται η αγορά απευθείας συμπληρώματος πόσιμου κολλαγόνου.